Prosty przepis:
CIASTECZKA Z LENTILKAMI:
150 g masła
150 g brązowego cukru
300 g mąki
1 jajko
szczypta soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru waniliowego
Wymieszać mąkę z sodą i cukrem waniliowym. Mikserem utrzeć masło z cukrem, dodać jajko i stopniowo mąkę. Włożyć ciasto na 5 minut do zamrażarki, a po wyjęciu ulepić małe kuleczki (ciastka bardzo rosną w pieczeniu!), lekko je spłaszczyć i wetknąć w nie lentilki.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. I już!
Jak niewiele trzeba aby było smaczniej i ładniej!
Pozdrawiam!
Ela
Jaki wesoły pomysł!
OdpowiedzUsuńFajne te ciasteczka:)))
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka, wygladaja jak rozesmiane buzki! Sciagam przepis, tylko gdzie sie kupuje lentilki/nie znam tej nazwy!/ ? pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNajczęściej kupuję w Biedronce, ale mogą być każde inne czekoladowe cukierki w kolorowej glazurze. Oryginalne lentilki nie pękają podczas pieczenia, doskonałe są też Skittlesy i M&M-sy!
UsuńEkstra ciasteczka! Świetnie wyglądają! Ja wetknęłabym w nie czekoladę :)
OdpowiedzUsuńEmmaaja - lentinki są wszędzie, prawie w każdym sklepie.
Ja robiłam takie, ale użyłam M&M'sów. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńO mniam mniam, wyglądają smakowicie i wesoło! :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają cudnie :-) prosty przepis więc na pewno zrobię u siebie niedługo :-) Jestem u Ciebie pierwszy raz i na pewno będę zaglądać :-)
OdpowiedzUsuń