Dla mnie gorący dzień to dobry pretekst do zrobienia placków z cukinii - przepis w 100% mój choć inspirowany grecką kuchnią i znanymi smakami z różnych miejsc.
PLACUSZKI Z CUKINII:
2 młode cukinie
1 jajko
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sól i pieprz do smaku i odstawić na 30 minut do lodówki. Cukinia puści sok, który należy odcisnąć.
Do suchej masy dodać jajko, rozgnieciony czosnek, mąkę i jeszcze doprawić.
Na gorącą oliwę wykładać łyżką małe placuszki i smażyć na lekko złoty kolor.
I już!
Ja uwielbiam te placuszki na lekką kolację polane kwaśną śmietaną lub jogurtem.
Dziś wyjątkowo były suszone pomidory...
Są świetne, leciutkie!Polecam
...i pozdrawiam!
Ela
Spróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa robię cukiniowe placuszki bez czosnku (którego u mnie i tak dużo się używa), natomiast dodaję troszkę mleka, czyli ciasto zbliżone do naleśnikowego. Chętnie spróbuję zrobić je wg Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńI ja spróbuję Twojej wersji!
UsuńU mnie suszone pomidory nie przejdą, ale moje dzieciaczki zajadają się sosem czosnkowym który robię na jogurcie, więc będzie idealne. Ekspresowo i smacznie :))
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis i pozdrawiam.
U mnie suszone pomidory tez tylko w dorosłej wersji dania!
UsuńPlacuszki wyglądają bardzo apetycznie. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis!
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Asia